Nachtvorst en uw tuin

Wat vinden planten en bomen van nachtvorst?

Elk jaar komt de eerste nachtvorst ten teken dat het winter gaat worden. Wat betekent deze nachtvorst voor uw planten en bomen en voor nieuwe aanplant?

Bomen en planten in uw tuin zijn in het algemeen allemaal winterhard. Een beetje nachtvorst tot 5 graden nachtvorst vinden uw bomen planten helemaal niet erg. U hoeft zich dus geen zorgen te maken bij de eerste nachtvorst want uw bomen en planten kunnen er prima tegen.

Nieuwe aanplant

Alle planten die wij in tuinen verwerken zijn winterhard en kunnen dus tegen vorst. Onze planten kunnen heel goed aangeplant worden bij een paar graden vorst. Is de grond echt bevroren dan kunnen we niet aanplanten maar laten we eerlijk zijn; zo vaak komt dat in Nederland niet meer voor.

Advies nodig? Klik hier voor een afspraak!

Vorstgevoelige planten

Als we het hebben over nachtvorst en uw tuin is het goed om te weten dat er ook planten zijn die minder goed tegen nachtvorst kunnen. Denk aan boomsoorten zoals een olijfboom of een palmboom. Per boom of plant zit er ook weer verschil in hoe goed deze tegen de vorst kan. Heel veel vorstgevoelige planten kunnen goed tegen een paar graden nachtvorst omdat het in de landen van herkomst ook kan vriezen.

Potplanten

Bij het overzetten van een plant in een pot is het wel van belang dat deze op een goede plek komt te staan. Planten in potten zijn in de winter kwetsbaarder dan planten in de volle grond. Een pot is vrij dun en biedt minder bescherming voor de wortels van een plant. Daarom adviseren wij om de pot aan de binnenkant te isoleren met bijvoorbeeld noppenfolie.

Zorg er voor dat elke pot een drainagegat heeft zodat het overtollige water weg kan stromen. Hiermee voorkom je dat het water in de pot uitzet en de pot breekt.

Winterharde planten

Alle planten in door ons aangelegde tuinen zijn winterhard en kunnen zeer goed tegen een paar graden nachtvorst.

Winterharde planten kunnen in de volle grond beter tegen de vorst dan in een pot.

Bij echte vorst is het belangrijk om maatregelen te nemen. Een goede, beschutte plek voor de bomen en planten kan ze goed door de winter helpen. Staat een plant op een slechte plek met veel wind en regen dan kan het verstandig zijn om deze in een pot op een beschutte plek neer te zetten.